PentuprojektiHikka Koiranetissä

Hikasta:

Hikka on röyhkeä ja kiihkeä villikko, jolla on ihan kivasti niin saalista kuin taistelutahtoakin eikä se ole tosiaankaan pakan pehmeimmästä päästä. Pohjimmiltaan kuitenkin tosi kiltti tyttö, joka rakastaa tehdä yhdessä ihan mitä tahansa. Rakastaa läheisyyttä ja huomiota, parkkeeraa itsensä (vaikka väkisin) niin lähelle kuin vain pääsee, makaakin usein puoliksi kasvojen tai kaulan päällä. 

Meillä koirat on pyrtsinkin tulon jälkeen kotioloissa edelleen varsin huomaamattomia eikä Hikka esim sättää tai turhia louskuttele kotona tai harrastuksissa. Hermot noin muutoinkin pitävät oikein mallikkaasti paketin kasassa arjessa ja harrastuksissa. Vahtii kyllä sitten briardienkin edessä meidän tonttia (ja omia lenkkimaastoja...) ja on muutenkin todella tarkka niin reviiristään kuin resursseistaan. Omassa laumassa tämä ei aiheuta ongelmia, mutta vaikka muutoin onkin koirasosiaalinen, niin resurssien (ruoka, lelut, ihmisten huomio, kisapaikat yms) suhteen saa olla tarkkana vieraiden koirien kanssa. 

Ei ole jännänyt uusia paikkoja, alustoja, tilanteita, väkijoukkoja, kulkuvälineitä, koiria tai oikeastaan yhtään mitään. Ihmisistäkin tykkää ja on ollut alusta asti palkattavissa treeneissä myös vieraan toimesta. Vaikka omaehtoisesti melkoisen röyhkeästi hakeekin huomiota, niin ei silti ole varsinaisesti vieraan palluteltava koira ja tietynasteista terävyyttä löytyy kyllä jos vähän kaivaa. 

Hikan kanssa on voinut harrastaa monipuolisesti oikeastaan mitä vaan on päähän pälkähtänyt joskin PK -puoli kansallisten lajien osalta jätettiin muiden harteille siinä vaiheessa, kun kävi ilmi, että Hikka jää kirpuksi (noin 41 cm ja 10 kg). Peltojälkeä tehdään jouluna ja juhannuksena sillä ajatuksella, että saadaan siitä sitten joskus eläkeläislaji. Paimennustakin ollaan harrasteltu välillä oikein tosissaankin, mutta tällä hetkellä pidetään mietintätaukoa sen osalta. Meidän päälaji on kuitenkin aina ollut aksa, enkä ollut alunperin varma tehdäänkö edes virallisesti mitään muuta. 

Vuonna 2017 SPKL:n lisenssisysteemin innoittamana tahkotiin kuitenkin parissa kuukaudessa ja oikeastaan nollatreenillä BH, RTK1, RTK2 sekä tokosta ALO1. Ennen ensimmäistä, lokakuussa 2017 käytyä rallykisaa oletin, että Hikka olisi jo vilkkautensa takia sen verran häiriöherkkä, että se tarvitsisi paljon häiriötreeniä ja ylipäänsä treeniä tuollasia hidastempoisia lajeja varten. Eka rallykoe kertoi kuitenkin ihan muuta - tyypillä olikin ihan huikea asenne tekemiseen vieraassa paikassa, nollatreenillä ja minun hirveästä jännittämisestä huolimatta! Siitä se meidän projekti sitten lähti... Projektin, jonka myötä opin Hikasta paljon sellaisia asioita, jotka osaltaan johtivat päätökseen yrittää saattaa maailmaan Hikan jälkikasvua. Näyttelyissä ollaan käyty sen verran, että Hikasta tuli valio heti kaksivuotta täytettyään. Itse tietty tykkään, että on nätti kuin mikä, mutta eipä sitä tosiasiaa voi kiistää, että väriltään ei ole "ihan" sitä mitä merlen kuuluisi olla (ja tästä syystä ollaan myös lennetty ulos kehästä erkkarissa). 

Aksassa Hikka onkin sitten luonnonlahjakkuus - kohtasi alusta asti kaikki esteet "happy-go-lucky" asenteellaan, käyttää kroppaansa upeasti, oppii huikean nopeasti niin esteet kuin ohjauskuviot, on motivoitunut ja keskittynyt, ei oikeastaan koskaan tiputtele rimoja ja lukee rataa ja ohjauksia hienosti - tuntuu kuin se olisi luotu aksaamaan (koota se toki voisi paremmin...)! Hikka on myös hirmuisen nopea eikä sitä silleen hirveästi kiinnosta tekeekö se oikein vai tekeekö se virheitä - kun se lukitsee esteen, niin sitten mennään. Olenkin ollut jokseenkin hätää kärsimässä yrittäessäni opetella ohjaamaan tuota pientä rakettiani... Mutta 
oli miten oli, aksa Hikan kanssa on ihan mahdottoman addiktoivaa ja ihanaa! 

Hikan emä on Martta, Tottakai Uniikki Olen (45cm/11 kg), aivan ihana energinen narttu, jolta ei todellakaan ainakaan asennetta puutu! Martan täysveli Taavi, Tottakai Uskomaton Olen, on muiden harrastustensa lisäksi suorittanut pelastuskoirien Virta-tarkastuksen. Hikan isä on Brego, Barbarian Fighter Extreme Braveheart (44cm/11 kg), upea ja superavoin puolalainen herrasmies, jonka emä on maataan MM-tasolla agilityssä edustanut valloittava Brava. Brego itse oli Puolan MM-kultaa voittaneessa maksi-joukkueessa vuonna 2017. Isän puoleisesta suvusta löytyy lisää tietoa täältä. Omaan makuuni ihan huikean hienoja koiria, niin Bregon sisaruskatras kuin taustalla olevat koirat! Hikalla itsellään on neljä yhtälailla hienoa sisarusta, joista löytää enemmän tietoa täältä. Kundi velihän on haalinut jo melkoisen tittelirimpsun, muun muassa JK1-koularin. 

Videoita:

Hikka aksaa 11/2019
Hikka aksaa 10/2019
Hikka juoksari
Hikka tottelee (astuin jossain välissä kipeästi Hikan varpaille, mutta ei tuntunut menoa hidastavan...)
Hikan pentuaika 8 viikkoisesta 1 vuotiaaksi
Hikka leikkii
Hikka puuhaa kovien äänien kera vol1 ja vol2
Hikka jäljestää
Hikka temppuilee
Hikka paimentaa
Hikka ui
Hikka juoksee


Tuoreimpia (ja vanhempia) kuulumisia meiltä voi stalkata instassa TÄÄLLÄ

About Hikka
I was dreaming of a pyrshep for well over 10 years before Hikka came into my life. And boy has she fulfilled every dream I had and a ton of dreams I didn't even know I had! Most of the time I just look at her in awe, trying to wrap my mind around her coolness. Hikka is a funny little creature of endless energy and willingness to work, learns fast, loves to play/chase, run, jump into water (I am pretty sure she secretly aims to be a world champion in that..), food (anything goes and stealing is allowed if you ask her..) and cuddles (she is always laying near or on top of me, just to be as close as she can be).

She is fast, smart and sassy, brave and well, kind of full of herself. She does think everything is hers - her toys, her food, her attention and she is a master in manipulating people and other dogs to give her what she wants (and to get away with any mischief she has done..). She does guard her resources a bit from other dogs, but in her own pack she is very easygoing. She barks only when guarding (fiercely) our premises or her resources. She is social towards people and dogs, has no fears of loud noises, places, surfaces etc. What she is not, is sensitive, quite the opposite most of the times. Neither is her aim to do things right and perfect, she prefers fast and furious instead - if I am late telling what to do, she does not wait or ask directions. And last but not least, my little sidekick seems to be just perfect in every possible way. Wouldn't change, add or take away anything - the coolest little thing there is and I want to fill the world with such perfect little creatures!

Uroksesta:

Koska olen tekemässä ensisijassa pentua itselleni, olen etsinyt urosta, johon voin täydellä sydämellä ihastua. Ja ihastuminen edellyttää ennenkaikkea koirasta välittyvää asennetta isolla A:lla, tietynlaista tapaa liikkua, isoa moottoria ja no, sitä jotain. Lisäksi etsiskelin urosta, jonka sukutaulussa olisi useampia itseäni miellyttäviä koiria ja jolla olisi mieluiten jo jälkeläisnäyttöäkin. Terveyttä ja siihen liittyviä riskejä unohtamatta. Toissijaisia asioita edellämainittujen rinnalla ovat sitten väri (pl merlet tietty), karvan pituus tai muut ulkonäköön liittyvät asiat (pl rakenne, jos se on sellainen, että se vaikuttaa koiran työskentelyyn/liikkeeseen negatiivisesti). Yritin myös välttää koiria, joilla olisi liian paljon yhteistä suvullisesti Hikan kanssa. 

Kaiken toivomani täytti eräs pitkäkarvainen uros, johon ihastuin heti ensimmäisen videon siitä nähtyäni eikä tunne sen jälkeen ole laimentunut, päinvastoin. Uros on keskikokoinen, nopea ja hienosti liikkuva, josta välittyy huikea asenne tekemiseen. Ja mikä tärkeintä, uroksella on erinomainen jälkeläisnäyttö (terveys, moottori, sosiaalisuus) ja sukutaulussa useampi koira, joka on jonkun muun minua ihastuttaneen koiran takana. 

Uroksesta lisää myöhemmin, mutta lisää voi toki kysellä jo aiemmin. 

Pyrtseistä
Pieneen kokoon ja painoon nähden tavattoman tarmokas. Aina valpas olemus sekä erittäin eloisa liikehtiminen. Vilkas ja täynnänsä ranskalaista temperamenttia. Hurjan nopea älyinen ellei jopa ovela tarvittaessa. Utelias joka asiaan osallistuja, aina vierellä. Usein terävä. Yhden ihmisen koira. Rakastaa tekemistä. Voipi olla epäluuloinen, joten pentuajan sosiaalistamista ei kannata unohtaa. 

Pitkäkarvaisen pyrtsin rotumääritelmän mukaan
"Rohkea ja neuvokas pieni koira, aloitekykyinen ja täysin isännälleen omistautunut. Se on omapäinen ja tarvitsee yleensä määrätietoista käsittelyä, jotta sen toimeliaisuus saadaan kanavoiduksi ja sen älykkyys ja eloisuus parhaiten hyödynnetyksi. Pyreneittenpaimenkoira on usein varautunut vieraita kohtaan.
Lyhytkarvaisen pyrtsin rotumääritelmän mukaan 
"Eloisa ja mukautuvainen, joskus epäluuloinen vieraita kohtaan."

Pyrtsi ei ehkäpä ole se sopivin ihmiselle, joka etsii pelkästään loistavaa kisakoiraa vaikkapa agilityyn, vaan parhaat eväät yhteiselle matkalle saa silloin, jos on ensisijaisesti kiinnostunut tästä omalaatuisesta vilkkaasta paimenkoirasta ja on valmis rakastamaan sitä juuri sellaisena kuin se on. 

Lopuksi kaikkien pyrtsiä harkitsevien kannattaa lukaista ainakin nämä:
https://extremebraveheart.jimdofree.com/english/about-pyrsheps/ 
http://silvia.trkman.net/fearshep.htm (erityisesti tämä 💛)
Sekä facebookin yhdessä pyrtsiryhmässä (pitäisi olla julkinen ryhmä) käyty erinomainen keskustelu siitä mitä pyrtsit ovat ja eivät ehkä ole:
https://www.facebook.com/groups/767411789958686/permalink/3217368458296328/